RESIDENTIAL

60EBTHC

post image
post image

The project was conceived as three parallel volumes connected perpendicularly by two smaller ones which generate the interior transitions and help create exterior areas required such as decks, private gardens, mechanical areas, etc. The three main volumes sequence is basically 1. Garage / 2. Living room & Master bedroom / and 3. Kids Bedrooms connected first by a breezeway containing a mud room, laundry room, and powder room and then a major volume linking the bedroom volumes which houses the Dining room.

post image

During construction, it was critical to manage the framing stage to avoid the alteration of the designed dimensions, keeping a close control on this was crucial to help keeping the project in budget. Alignment of architectural elements was defined during this stage as well.

The exterior of the house is mostly cladded with cedar lap siding with the exception of the fireplace chimney which was treated with stucco to produce an accent feature. Roofing selection was a square black asphalt shingle which help keeping a neutral look and staying in budget and a galvanized metal roof was selected for the volume connecting the two bedroom wings. All decks and exterior shower are made out of Ipe wood. The house has 3 level starting from a finished basement which includes a media room, a guest room, bathroom, game room, gym and storage and mechanical areas. Going up to 1st floor where bedrooms are located together with an open concept area merging living room, kitchen and dining room, there are also other service rooms around the garage, then in the 2nd floor there's an office and nursery room with its bathroom, these are separated by an open stair hall.



post image

Interiors have a continuous engineered oak flooring treatment with mostly white walls and ceilings. Some accent walls where considered using stucco, shiplap, and colored walls. A beadboard ceiling was added to the dining room area which overlooks to the backyard and swimming pool.

post image

The scope of work included the selection of plumbing and lighting fixtures, tile, flooring, cabinetry, countertops and other stones, and several other interior finishes. The design process required working closely with the owners to keep them informed on the material selection and budget implications. Several material palettes were created to address the design of bathrooms, kitchen, laundry room, great room and bedrooms.

post image
post image

The stair was design using white oak for treads, risers and handrail, white spindles and a black reveal running on the exposed edge of the stair. Special care was put to match the stair oak with the engineered flooring to create a continuous look throughout all floors.



post image
post image